JPvanR PHOTOGRAPHY and More

Fotografie
Fotobewerking
Ontwerp

Over
Mijzelf, jawel.
Laat ik maar eens enige feiten op een rijtje zetten. Ik ben 52, derde jaars-student fotografie aan de Stedelijke academie voor Schone kunsten - ook wel SASK genoemd- te Sint-Niklaas, fotograaf, kunstenaar en ontwerper.  (Tevens ex-muzikant en geluidstechnicus. Een beroep dat ik opgegeven heb vanwege oorsuizingen in mijn linkeroor.) Hieruit afleiden dat fotografie een soort 'tweede keus carrière' zou zijn is echter volkomen fout; ik neem mijn fotografie zeer ernstig en werk en investeer voortdurend om op alle vlakken te verbeteren.
 
Aangezien je deze site bezoekt en deze tekst leest ga ik ervan uit dat je geïnteresseerd bent in fotografie. En kunst.  (Misschien.) En mijzelf en mijn werk. (Ook misschien.) Dat hoop ik in elk geval
Ik ben ongeveer vijf en een half jaar fotograaf. De eerste jaren hield ik me vooral bezig met landschaps-, concert- en reportagefotografie. Aangezien ik toen op een grens stootte die ik op mijn eentje niet echt kon doorbreken besloot ik naar de academie te gaan om een opleiding te volgen en mijn horizon te verbreden. Tot op heden vind ik dat ik de juiste beslissing heb genomen. Mijn horizon is verbreed en mijn visie wordt rijper.
Met modelfotografie ben ik een half jaar geleden begonnen omdat ik tot de vaststelling kwam dat ik mij wil specialiseren in modellenfotografie. Op locatie of in de studio, dat maakt me niet zoveel uit. Voor het overige kan ik momenteel nog niet zeggen wat voor soort fotograaf ik ben. Ik ben zoekende, experimenterende, creatief en sta in principe voor alles open.
 
Verwacht nog geen uitgebreide portfolio op deze site. Ten eerste omdat ik nog helemaal niet zo lang bezig ben met fotografie, ten tweede omdat ik heel kritisch ben op mijn eigen werk en ten derde omdat ik nog geen tijd heb gehad om mijn hele catalogus uit te spitten en de 'best of' online te zetten. Dat is een hele klus en ik ben daar, als ik tijd heb, mee bezig. En als puntje bij paaltje komt geef ik er de voorkeur aan om bij wijze van spreken tien goeie foto's op deze site te hebben dan honderd middelmatige. (Ik ben namelijk niet zo'n fan van middelmatigheid. Natuurlijk, wat ik middelmatig vind kan iemand anders super vinden en omgekeerd. Smaken verschillen, om maar eens een open deur in te trappen. Allemaal onderdeel van de eeuwige discussie 'wat is een goede foto?' Een fotograaf die daar -vind ik- interessante dingen over te vertellen heeft is Ken Rockwell . Zie ook de links-pagina.)
Verder ben ik - op het  moment dat ik dit schrijf - niet van plan veel uit te weiden over techniek. Ik denk dat er genoeg sites en forums zijn waar je over zulke onderwerpen kunt lezen. Over mij daarentegen zul je niet zoveel op het internet aantreffen. Wat ik bij deze dus enigszins hoop te verhelpen.
 
Persoonlijk hou ik wel van een beetje leven in de brouwerij, wat vlees en bloed en een beetje humor en karakter. Als ik dat met de beperkte middelen waar ik op dit moment over beschik in mijn foto's kan leggen ben ik een tevreden fotograaf.
En wat de toekomst gaat brengen? Wie zal het zeggen. Mag ik voorstellen je via deze site op de hoogte te houden?
Zoals zoveel fotografen sta ik liever achter dan voor de camera. Ik heb dan ook niet zoveel recente foto's van mijzelf. Vraag me ook niet om hier objectief over te zijn. Maar ik dacht zo dat een foto van mijzelf eigenlijk niet kon ontbreken. Bij deze is dat dus gebeurd. (En ja, 't is een selfie.)
Apparatuur.
Eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat dat op dit moment nog geen al te lange lijst is maar wel kwaliteit.
Camera's: Nikon D3 en Nikon D800 (Nikon D7000 als reserve.)
Lenzen: Nikkor 24-70mm 2.8/ Nikkor 50mm 1.8/ Sigma 70-200mm 2.8
Flits: Nikon speedlight SB-700
Studio flits: Falcon Eyes Mk-180T op batterij. Kan dus ook op locatie gebruikt worden.
Statief: Manfrotto
Randapparatuur: batterijen, zonnekappen, polarisatiefilter, laptop (gecalibreeerd), Falconeyes reflectiescherm...
Studio: geen, ik werk (voorlopig) in gehuurde studio's en op locatie.
 
Fotografie versus schilderkunst.
Ik ben geen kunstkenner. Ik ben in eerste instantie fotograaf. Daarnaast ben ik amateur-schilder. Ik ben wel opgegroeid met een broer die vanaf jonge leeftijd tekende en schilderde. Enige kennis van de kunsten is mij dus niet vreemd. En natuurlijk heb ik een mening over kunst. Verwacht evenwel geen antwoord op de vraag 'wat is kunst?'. Ik zou het begot niet weten. Mocht je evenwel interesse hebben in het antwoord op deze en soortgelijke vragen dan zou ik je het werk van Robert M. Pirsig willen aanraden; al gaat dat niet expliciet over 'kunst', het behandelt wel uitgebreid het antwoord op de vraag 'wat is kwaliteit?'. En -ergens- is er volgens mij toch wel een verband tussen beide begrippen.
Als het op kunst aankomt geloof ik niet in goed en slecht, alleen in 'spreekt mij aan/spreekt mij niet aan'. Wat mij bijvoorbeeld niet, of slechts in zeldzame gevallen aanspreekt is kunst waar je een handleiding bij nodig hebt. Die moet dan eerst gelezen worden vooraleer ik mij ook maar enig idee kan vormen van de betekenis van het werk. Echter, tegen de tijd dat die handleiding verwerkt is lig ik al half -zoniet helemaal- in slaap. Geeuw.
Ik heb een breed palet als het op 'kunst-die-mij-aanspreekt' aankomt. Een van mijn favoriete schilders is William Turner wiens werk mij steeds weer met verstomming slaat. Andere schilders: Paul Klee, Wasily Kandinsky, Edward Munch, Hundertwasser, Miro, Ferdinand Knopf, Salvador Dali, Marcel Duchamp, Francis Bacon, Pablo Picasso, ... en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Wat niet de bedoeling is: ik wou een boompje opzetten over fotografie versus schilderkunst. Edoch, in de plaats van het over de verschillen te hebben zou ik eerst willen ingaan op een -mijns inziens- belangrijke gelijkenis.
Compositie.
Even het woordenboek erbij:
I.) Opbouw naar bepaalde ordeningsprincipes.
II.) • [muziek] een muziekstuk, werkstuk van een componist. •samenstelling.
III.) In de banketbakkerswereld duidt het woord compositie op de aanwezigheid van eieren en/of eierdooiers, melk en suiker.
IV.) Een muziekstuk kun je ook een compositie noemen.
V.) wat men gemaakt heeft, een maaksel
(Oorsprong: http://www.woorden.org/woord/compositie)
Aangezien dit stukje noch over muziek, noch over banketbakken gaat zijn slechts definities I en V relevant waarbij V te algemeen is om een echte bijdrage te leveren aan het onderwerp. Blijft over: definitie I: "opbouw naar bepaalde ordeningsprincipes". Een woordenreeks, trouwens, waar ik wel enig voorbehoud bij wil aantekenen; is 'gevoel' ook een ordeningsprincipe? Ik laat mij nl. vaak leiden door mijn gevoel. (Ik denk wel degelijk na natuurlijk, maar toch...) Ordeningsprincipes dus. Opnieuw, ik ben geen kenner, en er zullen ongetwijfeld veel meer van deze principes zijn, maar die waar ik zo voor de vuist weg aan denk zijn: de Vetruviusman (Leonarde da Vinci) en de Gulden Snede. In fotografie wordt vaak gewerkt met een verdeling van het beeld in derden.
De Vetruviusman nu roept bij mij een uitspraak op uit de bijbel: de mens is de maat van alle dingen (op aarde zou ik daar aan toe willen voegen), terwijl de Gulden Snede beelden oproept van spiralen: slakkenhuisjes, schelpen, enz, enz... Vraag me niet om de wiskundige principes van de Gulden Snede uit te leggen. Daarvoor verwijs ik je graag naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_snede
Daarnaast spelen ook begrippen als symetrie en asymetrie, diagonalen, evenwicht, contrast, kleur, perspectief, diepte, hoogte, breedte, enz, enz... een rol. De fotograaf Ken Rockwell zegt het volgende over compositie: "Composition is the pleasant arrangement of elements within a frame which give the most powerful ability to attract the eye, and to keep it exploring within the frame for as long as possible." Mijn enige voorbehoud daarbij is het woord 'pleasant' dat ik zou vervangen door het woord intrigerend. Zoals mijn broer zegt: "Elke foto -en bij uitbreiding elk kunstwerk- bezit een inherente logica." Een overtreding van deze logica zorgt ervoor dat een foto - of een kunstwerk- niet klopt, m.a.w. de compositie is uit evenwicht. Er staan storende elementen in het beeld. Een simpel voorbeeld: je maakt een kiekje van je echtgenote of vriend of van een landschap en er loopt iemand volkomen onverwacht en ongewenst voor de lens. Je maakt een foto van een gebouw en er passeert onverwacht een vrachtwagen. Ik zeg maar wat. De passant en de vrachtwagen zijn in geen enkel geval een bewuste keuze door jou gemaakt. 
 
Wordt vervolgd.
Ordeningsprincipes: de Vetruviusman en de Gulden Snede.